Hur man skriver en motion

En motion är en demokratisk rättighet och ett mycket bra sätt att föra fram sin åsikt på.
Att skriva en motion är att vilja påverka eller förändra något.
Om man vill att föreningen ska arbeta för en speciell fråga, t ex en viss typ av aktivitet eller en form av utbildning, kan man påverka genom att skriva en motion till föreningens årsstämma.

Det är inte svårt att skriva en motion.
Du kan börja med att skriva ned vad du tycker att föreningen ska göra under det kommande verksamhetsåret på ett papper.
När du tycker att du har fått med allt som du vill ha sagt kan du börja skriva motionen.
Tänk på att alltid skriva kortfattat.
Försök att använda enkla ord och formuleringar som inte kan missuppfattas.
Ta endast upp ett ämne per motion.
Lämna istället in flera motioner om det är flera ämnen som du vill ska behandlas.

1.Rubrik
Börja med en rubrik som talar om vad motionen handlar om
2.Vad vill du att föreningen ska göra?
Beskriv anledningen till att denna motion behöver ställas. Ange relevant bakgrundsfakta, dels för att tydliggöra problemet men också för att underlätta för dem som senare läser motionen och beslutar i
ärendet.
3.Syfte (motivering)
Skriv en text som berättar varför du tycker som du gör.
4.Att-satser
Jag/Vi föreslår därför stämman besluta att:..
5.Avslutning
Du ska alltid avsluta din motion med att skriva ort och datum då den skrevs samt underteckna med namn.
När du är klar med din motion ska du lämna in den/skicka den till föreningsstyrelsen.

Innan en motion tas upp på årsstämman ska föreningsstyrelsen avge ett yttrande (i det här fallet avses vad styrelsen tycker om din motion).
Styrelsens yttrande ska vara skriftligt och alltid bifogas motionen.
Styrelsen ska alltid föreslå bifall (godkännande) eller avslag på din motion.
Detta innebär att styrelsen föreslår årsstämman att tycka på ett speciellt sätt om motionen.
Alla motioner som lämnas in till styrelsen ska tas upp på årsstämman, även de som styrelsen föreslår att de avslås.
Din motion kommer att bifogas de handlingar som skickas ut inför stämman och meningen är att alla medlemmar i föreningen ska hinna läsa och bilda sig en uppfattning om den innan årsstämman.
När din motion tas upp under stämman kan det hända att du får lämna en muntlig motivering till varför du vill att föreningen ska ställa sig bakom den. Därför är det bra att ha en kopia av din motion.

Uppdaterad: 15 JAN 2018 12:54 Skribent: Sara Vall

Postadress: